Länk till startsidan
Translate
Kontakt

Framkomlighet för fyrfacksfordon

Med start våren 2025 inför vi hemsortering i fyrfackskärl. Därför görs en undersökning av framkomligheten till alla fastigheter i kommunen så att fyrfacksbilen ska kunna hämta avfallet på ett säkert sätt. Här finns information om de regler som gäller för framkomlighet för fyrfacksfordon.

Framkomlighetsinventering – för din säkerhet

De nya fyrfacksfordonen som kommer rulla på vägarna i Härryda kommun från våren 2025 är både större och tyngre än en del av de befintliga sopbilarna. Därför har avfallsverksamheten tillsammans med Renova genomfört en undersökning av framkomligheten till alla fastigheter i kommunen inför införandet av fyrfack. Det för att få en säkrare sophämtning och tryggare boendemiljö.

Risk för olycka - där det inte bedömts vara framkomligt

Vanligaste orsakerna till att vi bedömt att en väg inte är framkomlig för ett fyrfacksfordon är följnade:

  • Vägen saknar vändmöjligheter. Det har historiskt skett en mängd allvarliga olyckor med backande sopbilar, därför är det ett krav att backning ska undvikas vid de platser där risken är stor att en olycka sker.
  • Vägen är för trång. Smala vägar utgör ett problem för både sopbilen och egendom. Det finns även en olycksrisk för chauffören som kan ramla ner i diken i samband med att man går ut ur fordonet.
    Läs mer om kraven längre ner på sidan.

Brev till fastighetsägare utan framkomlig väg

Bild på det brev som skickats till fastighetsägare som saknar framkomlig väg.

Har du fått brev om att din fastighet saknar framkomlig väg? Avfallsverksamheten utreder nu område för område för att se vilken typ av åtgärd som krävs för att kunna samla in avfallet från din fastighet. Därefter kontaktar vi dig igen.

Så går utredningen till:

  1. Först tittar vi på den framkomlighetsinventering som gjorts och ser varför kärlen inte bedöms kunna stå på samma plats som idag. Det kan vara brist på vändplats, smal väg eller bärighet av vägen som är orsaken.
  2. Sedan tittar vi på kartor för att se var närmsta lämpliga kärlplacering är. Om vi inte har tillräckligt med underlag så kan vi åka ut till området för att göra en bedömning på plats.
  3. När vi har hittat en lämplig placering får du ett brev med vår bedömning på ny kärlplacering som ska gälla från 1 mars 2025. Brevet inkluderar förklaring till bedömningen samt en beskrivning och bilder på den nya placeringen.
    I brevet hittar du som fastighetsägare också information om hur du kontaktar oss i ditt ärende om du har frågor eller synpunkter.

Sophämtning som vanligt under utredningen

Din sophämtning kommer att fungera som vanligt under tiden som vi utreder framkomligheten. Därmed behöver du inte göra någonting just nu. Det vi önskar av dig är att du fortsätter sortera ditt avfall – precis som vanligt.
Hemsortering från 2025

Lagar och föreskrifter styr

I arbetet utgår vi ifrån arbetsmiljölagen, föreskrifter om avfallshantering i Härryda kommun och Avfall Sveriges handbok för avfallsutrymmen när vi bedömer om körvägen fram till kärlet är farbar för ett större och tyngre fyrfacksfordon. Fordonet ska kunna framföras på ett tryggt och säkert sätt utan att chaufför, fotgängare eller egendom skadas.
Föreskrifter om avfallshantering i Härryda kommun Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster.
Avfall Sveriges handbok för avfallsutrymmen Länk till annan webbplats.

Fastighetsinnehavarens skyldigheter

Som fastighetsinnehavare ansvar du för att vägen fram till kärlet är farbar enligt kommunens avfallsföreskrifter. Om vägen fram till kärlet inte är farbar så kan avfallsverksamheten på Härryda Vatten och Avfall komma överens med fastighetsinnehavaren om nytt hämtställe, alternativt att avfallsverksamheten anvisar en ny hämtplats.

Sopbilens framkomlighet på vägen

För att körvägen ska vara framkomlig för ett fyrfacksfordon behöver körvägen uppfylla en rad krav. Läs några av dem i fliken nedan.

Körvägens krav

  • Transportväg ska ha en hårdgjord yta.
  • Transportvägen ska året runt ha fri sikt, hållas fri från hinder, röjas från snö och hållas halkfri.
  • Hämtningsfordon ska inte framföras på gång- och cykelbana.
  • Transportvägar ska minst ha bärighetsklass 2.
  • Hämtningsfordonets uppställningsplats ska inte vara skymd av t.ex. backkrön eller kurva.
  • Transportväg ska vara minst 5,5 meter bred om körning i båda riktningarna förekommer. Om parkering tillåts ska vägen vara bredare. Om vägen är mötesfri och det inte finns parkerade fordon kan vägen vara smalare, men den ska vara minst 3,5 meter.
  • Träd och växtlighet eller snövallar ska inte inkräkta på vägbredden. Transportvägar ska ha en fri höjd på 4,7 meter. Träd och växtlighet får inte inkräkta på den fria höjden.
  • Väghållaren (Trafikverket, kommunen, privat vägförening eller enskild fastighetsägare) ska tillse att det är korrekt skyltning och god framkomlighet.
  • Återvändsgator ska ha vändmöjlighet för hämtningsfordon, t.ex. i form av vändplats eller trevägskorsning. Vändplan för en normal sopbil ska ha en diameter av 18 meter med en hindersfri remsa på ytterligare 1,5 meter runt om. Alternativet till detta kan vara en vändplats eller en trevägskorsning som möjliggör en så kallad T-vändning. Olika exempel på vändmöjligheter redovisas i bilder nedan.
  • Backning av ett hämtningsfordon är inte ett tillåtet arbetssätt.

Olika vändplatser

En illustration visar hur en t-korsning får vara utformad för att en sopbil ska få vända där.

Vändplats för ett baklastande hämtningsfordon. Bild: Sara Sundin, Ramboll.

En illustration visar hur en vändplats ska vara utformad för att en sopbil ska kunna vända i den.

Alternativ vändplats för ett baklastande hämtningsfordon. Bild: Sara Sundin, Ramboll.

Hjälpte informationen på denna sida dig?