Länk till startsidan
Translate
Kontakt

Minska ditt avfall

Två likadana stolar. En är gammal och sliten. Den andra är nymålad.

Släng inte utan återbruka. Foto: Mostphotos.

Visste du att under 2020 behandlades drygt 4,8 miljoner ton avfall från hushållen i Sverige. Det motsvarar 466 kilo per person. För att minska avfallet måste vi hjälpas åt genom att slänga mindre. Att återvinna och återbruka avfall är bra, men det är ännu bättre för klimatet och miljön om vi kan förebygga så att avfallet aldrig blir till.

Bästa sopan är den som aldrig uppkommer

Allt du köper blir avfall förr eller senare. För att producera dessa produkter krävdes råvaror, energi och kemikalier. Den största miljöpåverkan under en produkts liv sker i de flesta fall vid tillverkningen. Ju mindre som slängs desto mindre behov av nya produkter och desto mindre påverkas klimat och miljö. Även om materialet i avfallet kan återvinnas är det mycket bättre för klimatet och miljön att undvika att avfallet överhuvudtaget uppstår.

10 tips som minskar ditt avfall

 1. Tacka nej till pappersreklam
 2. Minska matsvinnet
 3. Köp begagnat
 4. Låna böcker och e-böcker
 5. Ha med matlåda till lunch
 6. Välj flergångspåsar
 7. Låt datorn leva längre
 8. Ge din telefon ett längre liv
 9. Välj begagnade leksaker
 10. Välj bort engångsprylar hemma

Läs fler tips: Sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källsortera

Mycket av det vi slänger i soporna är inte skräp utan kan bli en resurs om det komposteras eller sorteras och lämnas till återvinning. Avfallet kan minskas till under hälften om du komposterar och sorterar ut papper, förpackningar av kartong, glas, plast- och metall, till återvinning.
Sök i sorteringsguiden för att ta reda på hur du sorterar rätt.

Beställ hämtning av förpackningar

Hushåll i Härryda kommun kan beställa gratis hämtning av pappers-, plast- och metallförpackningar vid dörren genom företaget TMR, Tailor-Made Responsibility.
Hämtning av förpackningar

Avfallspåsar till soporna

Plastbärkassar orsakar allvarlig nedskräpning både på land och i hav världen över. Både Sverige och EU har som mål att minska tillverkningen av plastpåsar. Att bära hem maten i tygkassar bidrar till en minskning av plastpåsar.
För att förpacka dina hushållssopor välj tunnare avfallspåsar som du kan köpa på rulle istället för plastbärkassar. Avfallspåsarna kräver inte lika mycket energi vid tillverkning som tjockare plastpåsar, vilket är bättre för klimatet. De är även hälften så dyra och hälften så tunga.

Släng inte - återbruka!

För att minska avfallet måste vi slänga mindre, men också köpa mindre. Det gör vi genom att exempelvis vårda och underhålla de saker som vi redan har och genom att köpa begagnat.

 • Sköt om din kläder, skor, saker och möbler. Då håller de längre och ditt behov av att köpa nytt (eller begagnat) minskar.
 • Klacka om din skor, köp nya skosnören och olja in dina möbler.
 • Om du måste köpa nytt, kolla innan om det det du söker finns som begagnat. Det spar på din ekonomi och på miljön.

Skänk istället för att slänga

Det som är sopor för dig kan vara värdefullt för någon annan. Fundera därför alltid på om det du vill slänga fortfarande kan användas. Det sparar massor av resurser.

Second hand-butiker och välgörenhetsorganisationer tar emot begagnat om det fortfarande är användbart. I Återbrukspaviljongen på Bråta återvinningscentral finns det insamling som du kan lämna saker till, och några gånger om året hämtar farligt-avfall och secondhandbilen prylar på flera platser i kommunen.
Återbrukspaviljongen på Bråta ÅVC

Hjälpte informationen på denna sida dig?