- Start
- / Avfall och återvinning
- / Matavfall
- / Sommartips
Sommartips: Så håller du tunnan fräsch
Under sommaren kan det ibland uppstå problem med flugor och dålig lukt i det bruna kärlet för matavfall. På grund av fukt kan även matavfallspåsar klumpas ihop och fastna. Här är några tips på hur du kan undvika detta
Håll matavfallet torrt
- Använd påshållaren. Undvik att använda en hink med slät botten, då blir påsen för blöt och går lättare sönder
- Ställ sopkärlet på en skuggig plats och se till att den kan ventileras ordentligt. Kärlet är dubbelbottnat så matavfallet inte ska bli fuktigt.
- Stäng papperspåsen för matavfall ordentligt genom att rulla ihop den innan den läggs i kärlet.
- Byt papperspåse ofta, även om den inte är full.
- Torrskala frukt och grönsaker. Ställ påshållaren med papperspåsen i, på diskbänken och skala lök, sallad och annat direkt i påsen.
- Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
- För att matavfallet ska bli torrare kan du blanda i tidningspapper, hushållspapper eller rivna äggkartonger.
- Skölj räkskal och fiskrens, låt rinna av och vira in dem i lite tidningspapper. Lägg därefter paketet i den bruna påsen. Om det dröjer flera dagar tills nästa sophämtning kan du förvara skaldjursrester i frysen så länge.
- Förebygg dålig lukt från fiskrens och köttrester genom att skålla resterna med exempelvis kokvatten från potatis.
Rengör gärna ditt sopkärl regelbundet
- Påshållaren tål maskindisk.
- Rengör kärlet, gärna med lite ättika runt kanterna och på botten. Detta ger en fräsch doft och håller flugorna borta.
- Stänk lite ättika runt kanterna i tunnan. Det tar bort dåligt lukt och håller flugorna borta. Du kan också strö lite trädgårdskalk runt kanterna, då trivs inte flugor.
Hjälpte informationen på denna sida dig?