NYHET|
Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Foto: Carina Andreasson/Mostphotos
Så håller du tunnan fräsch
Sommartips: Under sommaren kan det ibland uppstå problem med flugor och dålig lukt i det bruna kärlet för matavfall. På grund av fukt kan även matavfallspåsar klumpas ihop och fastna. Här är några tips på hur du kan undvika detta.
- Ställ kärlet på en skuggig plats.
- Stäng papperspåsen ordentligt genom att rulla ihop den innan du lägger den i kärlet.
- Byt papperspåse ofta, även om den inte är full.
- Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
- Torrskala grönt. Ställ påshållaren med papperspåsen i, på diskbänken och skala lök, sallad och annat direkt i påsen.
- För att matavfallet ska bli torrare kan du blanda i tidningspapper, hushållspapper eller rivna äggkartonger.
- Skölj räkskal och fiskrens, låt rinna av och vira in dem i lite tidningspapper. Lägg därefter paketet i den bruna påsen. Om det dröjer flera dagar tills nästa sophämtning kan du förvara skaldjursrester i frysen så länge.
- Förebygg dålig luft från fiskrens och köttrester genom att skålla resterna med exempelvis kokvatten från potatis.
Rengör gärna ditt sopkärl regelbundet. - Påshållaren tål maskindisk.
- Rengör kärlet, gärna med lite ättika runt kanterna och på botten. Detta ger en fräsch doft och håller flugorna borta. Kärlet är dubbelbottnat så matavfallet blir inte fuktigt.
- Det går också bra att strö lite vanlig trädgårdskalk runt kanterna och i botten av kärlet för att förebygga problem med flugor.