NYHET|
Låt frukten bli paj, gåva eller biogas!
Nu är det skördetid i trädgården och dags att njuta av alla äpplen, päron och plommon. Om det blir fallfrukt över, eller om frukten har blivit dålig, så går det bra att lämna den till återvinningscentralen.
Finns det något godare än nybakad paj med glass eller vaniljsås. Särskilt med frukt från den egna trädgården? Så här års fylls trädgårdarna med ljuvliga närodlade frukter som äpplen, päron och plommon. En uppskattad tid för många, men som kan innebära stora mängder frukt att ta hand om. Ibland mer än hushållet kan hantera. Här tipsar vi om olika sätt att ta hand om frukten så att den kommer till användning och glädje för fler.
Tips för att njuta av frukten
- Sylta, safta, torka, gör mos eller frys in i fruktbitar till frukost, grytor och pajer. Så kan du njuta av frukten året om.
- Lämna in frukt till ett musteri och få tillbaka nypressad sockerfri must.
- Dela med dig till familj, vänner, grannar och arbetskamrater.
- Ställ ut en full påse vid brevlådan med en lapp ”varsågod att ta”.
- Bjud in till självplock via fruktförmedling i sociala medier eller lappar i området.
- Ge till förskolor och äldreboenden som tar emot ätbar frukt till mellanmål och bakning.
Fruktförmedling Länk till annan webbplats.
Återvinn fallfrukten
Om det ändå blir fallfrukt över, eller om frukten har blivit dålig, låt den inte ruttna på marken utan lämna den till återvinningscentralen. Då återvinns frukten till biogas och biogödsel.
Biogas är ett fossilfritt alternativ till bensin och diesel. På 1 kilo äpplen går det att köra cirka 1 kilometer med biogasbil.
Biogödsel som framställs av insamlade matrester återför växtnäringen till jorden i ett klimatsmart kretslopp.
Lämna till Bråta ÅVC!
Fallfrukt kan lämnas på Bråta återvinningscentral i augusti-oktober. 2023 samlades 7 778 kg fallfrukt in på Bråta från augusti till oktober.
Tack för frukten!