Länk till startsidan
Translate
Kontakt

NYHET

En familj har dukat upp en buffé med olika rester.

Ta tillvara på överbliven mat i lådor och bjud till restfest. Foto: Livsmedelsverket

Spara mat och pengar med svinnsikt

Varje år slängs 33 kilo ätbar mat per person. Detta svinn av mat som hade kunnat ätas är inte bara dåligt för miljön utan även dyrt. Genom att vara medveten om sitt matsvinn, ha svinnsikt, kan en familj spara i genomsnitt 6 000 kronor per år.

Tusentals kronor i soporna

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp. Den största delen av matsvinnet står hushållen för. Frukt, grönsaker, bröd och matrester är det som slängs mest. Förutom detta hälls mycket mat och dryck ut i vasken. I ett genomsnittligt hushåll med två vuxna och två barn slängs cirka 130 kilo mat per år vilket är uppemot 6 000 kronor i soporna.

Skillnad på matsvinn och matavfall

Matavfall är mat som inte kan ätas, till exempel bananskal, kaffesump, äggskal och fiskben. Matsvinn är mat som kan ätas, men som istället slängs i komposten eller matavfallspåsen.

Rädda maten med svinnsikt

Svinnsikt (nyord från 2019) innebär att få insikt om sitt matsvinn och sluta slänga mat i onödan.

Visste du att man kan rädda hälften av all mat genom att sänka temperaturen i kylskåpet från 8 grader till 4 grader? Att en matlåda med rester kan hålla sig i kylen i upp till en vecka? Och att även lite skrumpna frukter och grönsaker fortfarande kan ätas? Här är några tips för att minska matsvinnet.

  • Planera dina inköp
  • Förvara maten rätt
  • Ta hand om dina rester
  • Rädda frukten i smoothies eller fruktsallad och använd de skrumpna grönsakerna i en gryta eller omelett
  • Låt sallad, morötter och andra rotfrukter bli spänstiga i kallt vatten i kylskåpet några timmar

Matsvinnsdagen 29 september

Internationella matsvinnsdagen är ett FN-initiativ som uppmärksammas över hela världen. Livsmedelsverket som har som uppdrag att minska matsvinnet i Sverige har tagit fram enkla vardagstips om hantering och förvaring av mat, så att fler kan minska sitt matsvinn.
Matsvinn - Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Test: Talar du svinniska?

Livsmedelsverkets tips i form av nyord beskriver hur du kan undvika matsvinn. De kallar det svinniska. Testa dig själv och se ifall du talar svinniska.

Ordlista svinniska

Nyord på svinniska

Betydelse

Bäst före-snooza

Att förlänga hållbarheten genom att titta, lukta och smaka sig fram.

Grytmaxa

Att kasta i några extra ingredienser som har passerat bäst före-datum i långkoket.

Grönchilla

Att förvara grönsaker i kylen så att de håller längre.

Kaoskomponera

Att fantisera ihop nya rätter av sådant som annars skulle slängas.

Klimatklipp

Att fynda en vara som närmar sig bäst före-datum.

Klimatro

Känslan som infinner sig när du inte har slängt mat på hela veckan.

Kylchilla

Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla, maten håller ju längre.

Menyflexa

Att improvisera fram en annan måltid än den planerade.

Nollvisiona

Att bestämma sig för att aldrig mer kasta mat som går att äta.

Nytt-i-panna

En måltid gjord på veckans rester.

Restbonus

Pengarna du tjänar på att inte att slänga så mycket mat.

Restotto

Festrätt gjord på riset som blev över.

Restsamtal

Att ringa hem och kolla vad som redan finns innan du handlar mer.

Soppspika

Att slänga ihop en rätt av det som finns hemma i skafferiet.

Studentskiva

Att skiva upp brödlimpan och frysa in. Bra för ensamhushåll.

Svinnsikt

Att få insikt om sitt eget matsvinn och sluta slänga mat i onödan.

Svinntage

När gårdagens middag är ännu godare dagen efter.

Svinnventera

Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt.

Svinnvestera

Att bara köpa mat som man vet kommer att gå åt.

Vaskvägra

Att inte slänga mat som fortfarande funkar utmärkt att äta.