Länk till startsidan
Translate
Kontakt

NYHET

En kvinna och en man står framför en byggnad som invigs.

Jessica Sténhoff vd på Härryda Vatten och Avfall AB och styrelseordförande Bengt Johansson (M) inviger Hindås vattenverk.

Hindås vattenverk invigt

Hindås vattenverk den fjärde och sista pusselbiten i projektet för framtidens vattenförsörjning har invigts.
– Gott och friskt, var omdömet av dricksvattnet som provsmakades.

Med tal, tårta och en skål invigdes Hindås vattenverk på onsdagen. Härryda Vatten och Avfall AB:s styrelseordförande Bengt Johansson (M) förklarade det nya vattenverket invigt genom att klippa ett traditionsenligt band och tillsammans med bolagets vd Jessica Sténhoff välkomna in till anläggningen. Bland de drygt 40 gästerna fanns politiker och chefer i Härryda kommun samt Härryda Vatten och Avfalls styrelse och medarbetare.
– Det är med stor glädje och stolthet som vi inviger Hindås vattenverk, ett av de mest betydelsefulla projekten för vår kommun. En viktig pusselbit i den stora satsningen för att säkerställa en hållbar och långsiktig vattenförsörjning för våra invånare och framtida generationer, säger Jessica Sténhoff, vd på Härryda Vatten och Avfall AB.

Investering för framtidens vattenförsörjning

Hindså vattenverk är den fjärde och sista pusselbiten i projektet som startade 2009 med en vattenförsörjningsplan som syftade till att säkra tillgången till dricksvatten i Härryda kommun för många år framåt. I projektet ingår även överföringsledningar, intagsstation i Västra Nedsjön och en högvattenreservoar bland annat. Tillsammans utgör de viktiga delar i utbyggnaden av det kommunala vatten- och avloppssystemet som skapat förutsättningar för nybyggnation och tillväxt i de östra delarna av Härryda kommun.

Ett vattenverk med vågformat tak.

Dricksvatten till kommunens östra delar

Hindås vattenverk har efter godkänd slutbesiktning lämnats över till Härryda Vatten och Avfall AB av entreprenören Peab anläggning. Byggentreprenören har sedan vattenverket färdigställdes arbetat med att testa och trimma in alla processer.
– Det har tagit tid, men det har varit viktigt för oss att anläggningen uppfyller de högt ställda krav på kvalitet och kapacitet som vi beställt i upphandlingen av vattenverket. Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och vi tummar inte på kvaliteten, säger Jessica Sténhoff.

Nu följer en period då Härryda Vatten och Avfalls personal själva ska drifta, testa och optimera processerna. Därefter ska vattenverket börja leverera dricksvatten till boende i Hindås, Härryda och Landvetter. När det blir dags kommer berörda abonnenter att få information i god tid.

Hur smakar det nya vattnet då?
“Gott och friskt”, var de omdömen som hördes från invigningsgästerna som fick provsmaka vattnet som produceras i Hindås vattenverk.

 

Två kvinnor dricker vatten ur varsitt glas.

Projektledaren Jasna Brcic och vd Jessica Sténhoff provsmakar dricksvattnet som produceras i Hindås vattenverk.

Fyra etapper för framtidens VA-försörjning

1. Överföringsledningar för dricks- och spillvatten

Överföringsledningarna gör det möjligt både för befintliga och nya bostadsområden att ansluta till kommunalt dricksvatten och spillvatten.
Entreprenör etapp 1-3: Svevia AB.

  • Kostnad: 278 mnkr
  • Färdigställd: kvartal 1, 2023
  • Sträcka: Landvetter – Hindås 17 km
  • Totalt 39,052 km rör
  • 6 avloppspumpstationer
  • 1 tryckstegringsstation för dricksvatten
  • 1 tryckhållningsstation för avlopp

2. Råvattenpumpstation och sjöledningar

Gör det möjligt att försörja vattenverket med råvatten från Västra Nedsjön.

  • Kostnad: 51 mnkr
  • Färdigställd: kvartal 2, 2021

3. Högreservoar

Högreservoaren i Hindås fungerar som ett vattentorn och garanterar ett jämnt tryck och flöde av dricksvatten.

  • Kostnad: 16 mnkr
  • Färdigställd: kvartal 3, 2020

4. Hindås vattenverk

I vattenverket renas råvatten och omvandlas till dricksvatten.

  • Kostnad: ca 199 mnkr
  • Färdigställt: januari 2025
  • Totalentreprenör: Peab anläggning

Läs mer: Hindås vattenverk och de tre etapperna