NYHET|
Sommartips: Så håller du tunnan fräsch
Under sommaren kan det ibland uppstå problem med flugor och dålig lukt ifrån matavfallet. På grund av fukt kan även matavfallspåsar klumpa ihop sig och fastna. Här är några tips på hur du kan hålla facket för matavfall i fyrfackskärlet eller ditt matavfallskärl fräscht.
Håll matavfallet torrt
- Använd påshållaren. Undvik att använda en hink med slät botten, då blir påsen för blöt och går lättare sönder
- Ställ sopkärlet på en skuggig plats
- Stäng papperspåsen för matavfall ordentligt genom att rulla ihop den innan den läggs i kärlet.
- Fyll inte upp i påsen över strecket. Då blir det enklare att stänga igen påsen ordentligt.
- Byt papperspåse ofta, även om den inte är full.
- Använd dubbla påsar om du behöver. Då blir det mindre fukt i kärlet.
- Torrskala frukt och grönsaker. Ställ påshållaren med papperspåsen i, på diskbänken och skala lök, sallad och annat direkt i påsen.
- Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
- För att matavfallet ska bli torrare kan du blanda i tidningspapper, hushållspapper eller rivna äggkartonger.
- Skölj räkskal och fiskrens, låt rinna av och vira in dem i lite tidningspapper. Lägg därefter paketet i den bruna påsen. Om det dröjer flera dagar tills nästa sophämtning kan du förvara skaldjursrester i frysen så länge.
- Förebygg dålig lukt från fiskrens och köttrester genom att skålla resterna med exempelvis kokvatten från potatis.
Rengör gärna ditt sopkärl regelbundet
- Påshållaren tål maskindisk.
- Rengör det bruna kärlet eller facket i ditt fyrfackskärl regelbundet.
- Efter kärltvätt och även mellan tvättar kan du spreja kärl, kanter och lock med ättikslösning. Upprepa gärna efter varje tömning. Det motverkar både flugor (som lägger ägg som blir larver) och ovälkommen lukt
- Du kan också strö lite trädgårdskalk runt kanterna, då trivs inte flugor.
Recept på ättiksblandning
1 dl ättika 24%
4 dl vatten
5 droppar diskmedel
Källa: Ekotipset Länk till annan webbplats.