Länk till startsidan
Translate
Kontakt

Vårt värdefulla vatten

En tjej sitter på en brygga vid havet eller en sjö när det är solnedgång.

Foto: Mathilda Lindqvist.

Det allra viktigaste vi har. Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

Det är bara vatten - det allra viktigaste vi har

Allt liv på jorden är beroende av vatten och nästan all slags produktion behöver vatten. Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav som Agenda 2030 vilket gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt.

140 liter vatten per person - varje dag

I Sverige har vi vant oss vid lyxen att ha rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen. Varje dag. För att vi ska klara framtidens utmaningar behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning. I Sverige gör vi av med 140 liter vatten per person och dygn, medan de i Danmark bara gör av med cirka 100 liter per person och dygn. Kan de så kan väl vi?

Brist och bevattningsförbud

Vatten strilar ur en vattenkanna.

För Härryda kommun innebär varmt och torrt väder, i kombination med ökad förbrukning till låga nivåer i vattentäkterna. Åtgärder som bevattningsförbud har vissa år fått sättas in för att förhindra vattenbrist.

Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel

För att säkra framtida vattenförsörjning, i takt med att kommunen växer, bygger vi ut vatten- och avloppssystemet i ett stort projekt som ska göra det möjligt att få dricksvatten även från Västra Nedsjön i Hindås. Utöver detta är det arbetar vi också med att öka kunskapen om vattnets värde.
Hindås vattenverk och de tre etapperna

Varje droppe räknas!

En man vattnar med vattenkanna i sin trädgård.

Foto: Svenskt Vatten

Vatten är en naturresurs som vi tillsammans behöver hantera varsamt. Det går åt mycket energi för att rena och producera dricksvatten. För att leva mer hållbart är det viktigt att inte slösa på vatten. Det finns många sätt att minska förbrukningen. Varje droppe räknas.
Så enkelt kan du spara på vårt dricksvatten

En mobiltelefon med appen mitt Härryda på skärmen.

Få vattenkoll i appen Mitt Härryda

I Vattenkollen håller du koll på vattennivåer i kommunen och får tips om vad du kan göra för att hushålla med vattnet. Vattenkollen är en funktion i appen Mitt Härryda — för dig som bor och verkar i Härryda kommun.

Hjälpte informationen på denna sida dig?