Länk till startsidan
Translate
Kontakt

Stoppa matsvinnet

Matrester kvar på tallrikar och serveringsfat efter en måltid.

Foto: Mostphotos.

En tredjedel av all mat som produceras hamnar aldrig i någons mage. Att kasta mat innebär ett enormt slöseri med resurser. Med bättre planering är det lätt att minska matsvinnet.

Vad menas med matsvinn?

Matsvinn kallas mat som slängs som fortfarande hade kunnat ätas. Matavfall är däremot svårt att undvika, det uppstår oundvikligen vid tillredning av mat tex skal, ben och kärnor.

Några exempel på matsvinn är:

  • Mat som aldrig blir äts eller tillagas och istället slängs
  • Mat som skrapas av från tallriken

Slöseri med resurser

En tredjedel av all mat som produceras hamnar aldrig i någons mage. Att kasta mat innebär ett enormt slöseri med resurser. Ett av FN:s globala hållbarhetsmål är att halvera matsvinnet till 2030. Det finns med i Sveriges livsmedelsstrategi. Det är även ett av målen i Avfallsplanen 2030.

Minska ditt matsvinn

Ofta är det frukt, grönsaker, bröd och matrester som kastas. Några tips på hur du kan minska ditt matsvinn är följande:

  • Frys in
  • Förvara maten rätt
  • Laga lagom mängd mat
  • Ta hand om dina rester
  • Ta vara på frukten, gör paj, sylt eller annat gott.

Läs mer: stoppamatsvinnet.nu Länk till annan webbplats.
minska matsvinnet - sopor.nu Länk till annan webbplats.
Spara mat och pengar med svinnsikt

 

Hjälpte informationen på denna sida dig?