Länk till startsidan
Translate
Kontakt

NYHET

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Två soptunnor; en grön och en brunfärgad. Båda står utomhus och har klistermärken i form av blommor på.

Foto: Carina Andreasson/Mostphotos

Sommartips: Så håller du tunnan fräsch

Under sommaren kan det ibland uppstå problem med flugor och dålig lukt i det bruna kärlet för matavfall. På grund av fukt kan även matavfallspåsar klumpa ihop sig och fastna. Här är några tips på hur du kan undvika detta.

Håll matavfallet torrt

  • Använd påshållaren. Undvik att använda en hink med slät botten, då blir påsen för blöt och går lättare sönder
  • Ställ sopkärlet på en skuggig plats och se till att den kan ventileras ordentligt. Kärlet är dubbelbottnat så matavfallet inte ska bli fuktigt.
  • Stäng papperspåsen för matavfall ordentligt genom att rulla ihop den innan den läggs i kärlet.
  • Byt papperspåse ofta, även om den inte är full.
  • Torrskala frukt och grönsaker. Ställ påshållaren med papperspåsen i, på diskbänken och skala lök, sallad och annat direkt i påsen.
  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
  • För att matavfallet ska bli torrare kan du blanda i tidningspapper, hushållspapper eller rivna äggkartonger.
  • Skölj räkskal och fiskrens, låt rinna av och vira in dem i lite tidningspapper. Lägg därefter paketet i den bruna påsen. Om det dröjer flera dagar tills nästa sophämtning kan du förvara skaldjursrester i frysen så länge.
  • Förebygg dålig lukt från fiskrens och köttrester genom att skålla resterna med exempelvis kokvatten från potatis.

Rengör gärna ditt sopkärl regelbundet

  • Påshållaren tål maskindisk.
  • Rengör kärlet, gärna med lite ättika runt kanterna och på botten. Detta ger en fräsch doft och håller flugorna borta.
  • Stänk lite ättika runt kanterna i tunnan. Det tar bort dåligt lukt och håller flugorna borta. Du kan också strö lite trädgårdskalk runt kanterna, då trivs inte flugor.