Länk till startsidan
Translate
Kontakt

NYHET

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Färska matvaror och grönsaker i ett kylskåp

Foto: Freepik

Spara mat och pengar med svinnsikt

Varje år slängs 33 kilo ätbar mat per person. Detta svinn av mat som hade kunnat ätas är inte bara dåligt för miljön utan även dyrt. Genom att vara medveten om sitt matsvinn, ha svinnsikt, kan en familj spara i genomsnitt 6 000 kronor per år.

Tusentals kronor i soporna

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp. Den största delen av matsvinnet står hushållen för. Frukt, grönsaker, bröd och matrester är det som slängs mest. Förutom detta hälls mycket mat och dryck ut i vasken. I ett genomsnittligt hushåll med två vuxna och två barn slängs cirka 130 kilo mat per år vilket är uppemot 6 000 kronor i soporna.

Skillnad på matsvinn och matavfall

Matavfall är mat som inte kan ätas, till exempel bananskal, kaffesump, äggskal och fiskben. Matsvinn är mat som kan ätas, men som istället slängs i komposten eller matavfallspåsen.

Rädda maten med svinnsikt

Svinnsikt (nyord från 2019) innebär att få insikt om sitt matsvinn och sluta slänga mat i onödan.

Visste du till exempel att hälften av all mat kan räddas genom att sänka kylskåpstemperaturen från 8 grader till 4 grader? Att en matlåda med matrester håller i upp till en vecka i kylen? Och att frukt och grönsaker som blivit lite skrumpna kan ätas ändå? Här är några tips på hur du kan minska ditt matsvinn.

  • Planera dina inköp
  • Förvara maten rätt
  • Ta hand om dina rester
  • Rädda frukten i smoothies eller fruktsallad och använd skrumpna grönsakerna i en gryta eller omelett
  • Låt sallad, morötter och andra rotfrukter bli spänstiga i kallt vatten i kylskåpet några timmar

Matsvinnsdagen 29 september

Internationella matsvinnsdagen är ett FN-initiativ som uppmärksammas över hela världen. Livsmedelsverket som har som uppdrag att minska matsvinnet i Sverige har tagit fram enkla vardagstips, så kallade ”hacks” om hantering och förvaring av mat, så att fler kan minska sitt matsvinn.
Hacka maten - vardagstips från Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Internationella matavfallsdagen Länk till annan webbplats.
Stoppa matsvinnet
Låt fallfrukten bli biogas