Länk till startsidan
Translate
Kontakt

NYHET

Illustration föreställer en bil som tvättas i e biltvätt- Det löddrar vitt skum på bilen.

Tvätta bilen rätt för vårt vattens skull!

Är bilen smutsig och behöver tvättas? Ta den i så fall till närmaste biltvätt. För om du tvättar bilen hemma på gatan rinner smuts, kemikalier, olja och tungmetaller rakt ut i din närmaste sjö vilket förstör vår vattenmiljö.

Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är skadliga för både människa och miljö, och dessutom svåra för naturen att bryta ner.
Hemmabiltvätten skapar framför allt lokala vattenmiljöproblem, där du bor. Vill du värna din närmaste badsjö och vattenmiljö så kan du inte tvätta bilen hemma på gatan.

Biltvättarhelgen 27-28 april

Biltvättarhelgen den 27–28 april 2024 syftar till att informera och inspirera fler till att tvätta bilen på en biltvätt eller gör-det-självhall. För vårt värdefulla vattens skull.

Myter om biltvätt

Det finns flera myter om biltvätt. I filmerna som länkas nedan reder vi ut vad som är rätt och fel.

Myt #1

”Det är dåligt för miljön att köra flera mil till en biltvätt, man kan lika gärna tvätta bilen på gatan.”

Nej, det är inte riktigt rätt. När du tvättar din bil på gatan är det som att tvätta bilen direkt i naturen. Då rinner miljöfarliga tungmetaller och giftiga ämnen som fastnat på din bil rakt ut i våra sjöar och vattendrag. Passa på att tvätta bilen när du ska och tanka, då belastar du inte naturen med onödig bilkörning.

Myt #2

”Att tvätta bilen på gatan är ju inte värre än när det regnar på bilen.”

Det låter ganska logiskt men det stämmer inte alls. Regnvatten löser inte bort det som fastnat på din bil. För det behövs bilvårdsprodukter som i sin tur ofta innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen. Om du tvättar din bil på en biltvätt som är utrustad för att ta hand om olja och kemikalier från bilen så drabbas inte vår natur av dessa.

Myt #3

”Bilen blir inte ren om man använder miljövänliga bilvårdsmedel.”

Jodå, det blir den visst. Och miljövänliga bilvårdsmedel får ofta topplaceringar i tester som görs. Miljömärkta bilvårdsmedel tvättar minst lika bra som andra bilvårdsprodukter. Den enda skillnaden är att de är skonsamma mot vår miljö. Så använder du miljövänliga bilvårdsmedel får du både en ren bil och ett rent samvete.

Myt #4

”Det är inga problem att tvätta bilen på gatan så länge jag använder miljömärkta produkter.”

Tyvärr är det inte så enkelt. Det är aldrig okej att tvätta på gatan, inte ens om du använder miljömärkta bilvårdsprodukter. Smutsen som du tvättar av från bilen innehåller asfaltsrester, tungmetaller, olja och andra giftiga ämnen som spolas rakt ut i naturen.

Myt #5

”Att tvätta bilen väldigt sällan är bra för miljön.”

Det är precis tvärt om. Kör du bil varje dag bör du helst tvätta bilen två gånger i månaden på vintern och en gång i månaden på sommaren. Då hinner inte salt, olje- och asfalstrester bita sig fast och är lättare att få bort.