Länk till startsidan
Translate
Kontakt

NYHET

Världsvattendagen 22 mars 2024

Årets tema för Världsvattendagen är ”Vatten för fred”. Det belyser vikten av tillgång till rent vatten för en stabil och konfliktfri värld.

Dricksvatten är en mänsklig rättighet som kan bidra till fred eller skapa konflikter. Genom att enas kring en hållbar och rättvis vattenanvändning kan vi förebygga kriser och konflikter.
I Sverige är vi lyckligtvis förskonade från väpnade konflikter på grund av en begränsad vattenresurs – men vi kan fortfarande göra vårt för att främja ansvarsfullt nyttjande av dricksvatten.

Vi på Härryda Vatten och Avfall har ett pågående hållbarhetsarbete och arbetar ständigt för att producera och distribuera dricksvatten med minsta möjliga miljöbelastning. Men det krävs både energi och kemikalier för att producera dricksvatten – därför är det viktigt att undvika onödig vattenförbrukning.

Små insatser gör skillnad

Vi kan alla hjälpa till att använda vattnet på ett hållbart sätt och inte använda mer kranvatten än nödvändigt.

  • Duscha i stället för att bada
  • Stäng av kranen när du tvålar in dig eller borstar tänderna.
  • Kör endast fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Laga droppande kranar.
  • Spara regnvatten för att vattna med i trädgården.
  • Vattna trädgården tidig morgon eller sen kväll och undvik att vattna när det är som varmast så att vattnet inte dunstar bort direkt
    Fler tips: Spara vårt värdefulla vatten

Skydda vårt vatten

Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi behöver tillsammans skydda våra grundvattentäkter från föroreningar. Det gör vi till exempel genom att tvätta bilen i en biltvätt i stället för på garageuppfarten eller gatan, och genom att sortera och slänga skräp i avsedda behållare. På så vis riskerar inga skadliga ämnen att hamna i naturen och i våra vattentäkter.

#WorldWaterDay

Världsvattendagen instiftades av FN 1992 och sker den 22 mars varje år för att sätta fokus på betydelsen av färskvatten och verka för ett hållbart hanterande av vatten.
Världsvattendagens officiella webbplats World Water Day - United Nations Länk till annan webbplats.