Länk till startsidan
Translate
Kontakt

Spara vårt värdefulla vatten

En tjej sitter på en brygga vid havet eller en sjö när det är solnedgång.

Foto: Mathilda Lindqvist.

Det allra viktigaste vi har. Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

Det är bara vatten - det allra viktigaste vi har

Allt liv på jorden är beroende av vatten och nästan all slags produktion behöver vatten. Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav som Agenda 2030 vilket gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt.

140 liter vatten per person - varje dag

I Sverige har vi vant oss vid lyxen att ha rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen. Varje dag. För att vi ska klara framtidens utmaningar behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning. I Sverige gör vi av med 140 liter vatten per person och dygn, medan de i Danmark bara gör av med cirka 100 liter per person och dygn. Kan de så kan väl vi?

Brist och bevattningsförbud

För Härryda kommun innebär varmt och torrt väder, i kombination med ökad förbrukning till låga nivåer i vattentäkterna. Åtgärder som bevattningsförbud har vissa år fått sättas in för att förhindra vattenbrist.

För att säkra framtida vattenförsörjning, i takt med att kommunen växer, bygger vi ut vatten- och avloppssystemet i ett stort projekt där ett nytt vattenverk ingår. Vi arbetar också med att öka kunskapen om vattnets värde.
Hindås vattenverk och de tre etapperna
Bevattningsförbud

Varje droppe räknas!

En man vattnar med vattenkanna i sin trädgård.

Foto: Svenskt Vatten

Vatten är en naturresurs som vi tillsammans behöver hantera varsamt. Det går åt mycket energi för att rena och producera dricksvatten. För att leva mer hållbart är det viktigt att inte slösa på vatten. Det finns många sätt att minska förbrukningen. Varje droppe räknas.

Så sparar du vatten!

I badrummet

En ruta med text: Om en familj på fyra personer stänger av vattnet medan de borstar tänderna, sparar de 100 liter vatten per dag.

En familj på fyra personer som borstar tänderna två minuter, två gånger om dagen, kan spara nästan hundra liter vatten – bara genom att stänga av kranen under tandborstningen.

Stäng av kranen

Mer än hälften av allt vatten vi använder går åt till personlig hygien. Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen. Stäng av kranen medan du borstar tänderna eller rakar dig.

Duscha istället för att bada

Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter. Genom att byta ut några av dina bad mot en kortare dusch är du med och sparar vatten.

Använd lilla spolningen

Det går åt flera liter vatten varje gång du spolar i toaletten. Försök att inte spola i onödan. Använd lilla spolningen om du kan välja.

Fyll tvättmaskinen

En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten vid en enda tvätt, oavsett om den är full eller halv. Genom att tvätta smart sparar du på vattnet.

I köket

Stäng kranen

Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen. Att låta kökskranen rinna förbrukar många liter i onödan. Tappa upp vatten i balja eller diskho och skölj inte under rinnande vatten.

Fyll diskmaskinen

Se till att diskmaskinen är välfylld innan körning. Använd rätt program för maskinen, då går det åt mindre vatten.

Ha en kanna vatten i kylen

Ha en kanna med kallt vatten i kylskåpet så slipper du spola tills vattnet blir kallt varje gång du vill dricka.

I trädgården

Du vet väl att du kan ha en fin trädgård och ändå spara på vattnet? Här är några tips: •

Vattna växter med regnvatten

Samla regnvatten från takrännor i en tunna för att vattna med så sparar du dricksvatten.

Vattna med vattenkanna

Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. En vattenspridare gör av med 150-350 liter vatten på 20 minuter.

Vattna när det är svalare

Om du måste vattna: gör det tidig morgon, sen kväll eller nattetid. Aldrig när det är som varmast då vattnet avdunstar direkt.

Planera inför plantering

Vänta med att anlägga ny gräsmatta eller plantera en häck till hösten när det oftast regnar mer.
Plantera växter som inte är vattenkrävande på platser som är naturligt torra.
Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.

Låt gräsmattan bli gul

Gräs klarar lång torka och blir grönt igen när det regnar.

Se över kranarna

  • Se över kranar som läcker eller droppar.
    På en månad kan en droppande kran läcka vatten motsvarande 11 badkar. Laga din kran så sparar du på vår allra viktigaste naturresurs.
  • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.
  • Om du har varit bortrest och vill spola ur vatten ur kran/ledningar – samla upp vattnet så kan det användas till vattning.

Härrydabornas egna tips

En torr sommar då vi alla behövde spara ordentligt på vattnet - fick vi massor av smarta tips från Härrydaborna. Tips som kan följas även då det inte är torka. Här är några av dem:

  • Under diskhon har jag en spann som samlar upp vattnet som man häller ut. Man fyller drygt en halv hink genom att man spolar lite för och få vattnet kallt.
  • Kokvattnet från potatis häller jag över grönsaker som som ska kokas till samma måltid.
  • Vatten som blir över i vattenkokaren när jag druckit mitt morgonte vattnar jag blommorna med.
  • Kokvattnet från ägg används till diskhon - alltid är det något köksredskap som behöver varmt vatten för att bli rent.
  • Jag har ställt en balja i duschen som samlar upp det vattnet så det kan återvinnas.
  • Vi åker och badar i sjön istället för att duscha hemma.
  • Jag tvättar endast full maskin och med det nödvändigaste. Sånt som inte behöver tvättas direkt sparas till hösten när det finns bättre tillgång till vatten.
  • När jag torktumlar handdukar blir det vatten i uppsamlaren, det häller jag i en hink och vattnar med ute.
En mobiltelefon med appen mitt Härryda på skärmen.

Få vattenkoll i appen Mitt Härryda

I Vattenkollen håller du koll på vattennivåer i kommunen och får tips om vad du kan göra för att hushålla med vattnet. Vattenkollen är en funktion i appen Mitt Härryda — för dig som bor och verkar i Härryda kommun.

Hjälpte informationen på denna sida dig?