Länk till startsidan
Translate
Kontakt

Återbruks­paviljongen

Återbrukshuset på Bråta återvinningscentral är en liten rödfärgad byggnad med spetsigt tak.

Foto: Anna Sigvardsson.

I Återbrukshuset Paviljongen på Bråta återvinningscentral tar vi hand om saker som ska gå till återanvändning istället för att slängas. På så sätt bidrar vi tillsammans till ett mer hållbart samhälle.

Lämna och byt saker i Paviljongen

Genom att lämna in dina gamla saker och byta till något nytt istället för att köpa så bidrar vi tillsammans till en minskad konsumtion och en bättre miljö.

Återbrukshuset Paviljongen består av tre delar. En del där du kan lämna in och skänka secondhand-saker till välgörenhet, en del för att lämna byggmaterial och en del där du kan byta saker.

Byggmaterial till återbruk

Lämna in byggmaterial, nytt som begagnat till återbruk! Allt ifrån fönster, garderober, takpannor till wc-stolar. De inlämnade materialet hämtas av Återbruket som drivs av Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad och är en icke-vinstdrivande verksamhet. Intäkterna från försäljningen stöttar olika projekt.
Läs mer om Återbruket på Göteborgs stads webbplats:

Secondhand till välgörenhet

I Paviljongens secondhand-avdelning kan du lämna in hela och fina saker som du inte längre behöver, men som kan komma till användning av någon annan. Det kan exempelvis vara porslin, dukar, väskor, klockor, garn, böcker, ramar, kläder, leksaker och spel. Sakerna tas om hand av biståndsorganisationen Human Bridge som genomför materialrelaterade projekt.

Du kan även lämna in trasig textil här som ska gå till återvinning.

Byteshörnan

I bytehörnan kan du lämna in hela och rena kläder, husgeråd, hemelektronik, mindre möbler och prydnadssaker, krukor, leksaker och sportartiklar som du inte längre behöver eller vill ha. Oavsett om du lämnat in secondhandprylar eller inte är det fritt fram att fynda bland de inlämnade sakerna i bytesrummet.

Regler för byteshörnan:

  • De sakar du lämnar in ska vara hela och rena
  • Vi hjälps åt att hålla ordning i byteshuset, ställ dina inlämna artiklar där det bäst passar in, till exempel bland kläder, leksaker, redskap och så vidare.
  • Varje vecka rensas rummet från saker som legat kvar länge eller som är trasiga.

Byteshörnan och Butik Händigt

Varje vecka kommer deltagare från dagliga verksamheterna Solhem och Butik Händigt för att sortera och städa i byteshörnan. De tar hand om saker som har blivit över och legat kvar en längre tid. De undersöker om sakerna är hela och funktionsdugliga sedan diskar de, fräschar upp, prismärker och paketerar sakerna för att sedan sälja dem i verksamhetens ”Butik Händigt”i Mölnlycke.
Saker som inte är funktionsdugliga sorteras ut som avfall.

Butik Händigt är en del av daglig verksamhet i kommunen. Här är allt som säljs secondhand eller tillverkat av personer med funktionsnedsättning.

Öppettider

Paviljongen har samma öppettider som återvinningscentralen.
Öppettider Bråta återvinningscentral
Bråta återvinningscentral

Hjälpte informationen på denna sida dig?