Länk till startsidan
Translate
Kontakt

Vanliga frågor om matavfall

Det tar tid att lära sig en ny vana. Här finns tips på hur du sorterar ditt matavfall och hur du kan undvika eventuella problem.


Vanliga frågor

Hur får jag nya matavfallspåsar?

Du får nya matavfallspåsar genom att klämma fast en oanvänd matavfallspåse under locket på ditt sopkärl, alternativt knyta fast en vanlig påse på handtaget. Renova levererar då vid nästa ordinarie tömning en bunt med matavafallspåsar till dig. Du kan också när som helst hämta påsar i butik: Mölnlycke: Coop, Ica Djupedalsäng, Ica Lövskogsvägen. Landvetter: Ica kvantum. Rävlanda: Tempo. Du kan även hämta på Bråta och Råssa återvinningscentraler.

Verksamheter och flerfamiljshus beställer kostnadsfritt påsar och utrustning genom att ringa till kommunens kontaktcenter eller fyller i vår e-tjänst.

Kan jag förvara papperspåsen i en plastpåse för att minska risken för läckage?

Nej, du ska aldrig ha papperspåsen stående i en plastpåse. Påshållaren som du får från oss ska se till att papperspåsen står luftigt. På så sätt minskar risken för att matavfallet fuktar igenom. Lägg gärna lite hushållspapper eller en bit äggkartong i papperspåsen. Om du vet att du ofta lägger blött matavfall i påsen, låt det först rinna av ordentligt i vasken och lägg sedan matavfallet i dubbla papperspåsar.

Jag vill använda påsar av bioplast, går det?

Nej, påsar av majsstärkelse eller annan bioplast är inte tillåtet i Härryda kommun. Endast de papperspåsar som är godkända för matavfall som tillhandahålles av oss är tillåtna.
Det handlar om miljönytta men även problem med att dessa material fastnar i kvarnar som används i framställningen av biogas.
Den som lägger påsar av bioplast i det bruna avfallskärlet kan få betala en tilläggsavgift för felsortering.

Jag tänker sortera ut mitt matavfall och behöver ett mindre grönt sopkärl.

Vi tror att många av dem som börjar sortera ut matavfall kommer att vilja byta kärlstorlek. Vårt råd är att vänta med att ändra storleken på det gröna kärlet först när du har fått det bruna kärlet och gärna haft det ett tag. När du väl vill ändra kärlstorlek på grönt kärl, kontakta kommunens kontaktcenter, kommun@harryda.se eller 031-724 61 00.

Får man bara ett brunt kärl?

De som har 190, 240 eller 370-liters grönt kärl får ett brunt kärl.
Om du har ett 660-literskärl kan du få två bruna kärl för matavfall.
Det går att beställa fler kärl mot en extra kostnad.

Varför är det hål i det bruna kärlet?

Kärlen är försedda med hål för bättre ventilation och även dubbel botten så att eventuell vätska från avfallet kan rinna ner här och ut.

Det gör inget om påsarna blir blöta av regn. Har man förslutit påsarna ordentligt så ska inget matavfall komma ut, även om påsen är blöt.

Kan det lukta från det bruna kärlet?

-Ja, det kan uppstå lukt, särskilt sommartid. Men ju torrare du kan hålla avfallet desto mindre risk. Så låt avfallet rinna av, blanda det med tidningspapper eller hushållspapper när du lägger det i påsen och använd gärna dubbla påsar. Stäng påsen ordentligt genom att rulla ihop den. Sköt också kärlet genom att skölja ur det med vatten, gärna blandat med ättika, och låt det stå på en skuggig plats. Det är fastighetsägaren som är ansvarig för att hålla kärlet rent. Kärlet är utrustat med ventiler, hål på sidorna och ventilerad mellanbotten. Tack vare den goda ventilationen avdunstar fukten i avfallet och därmed minskar risken för lukt.

Vad gör jag åt flugor på sommaren?

För att minska mängden flugor kan du skölja ur kärlet och hälla lite ättika runt kanterna, i kärlet och på botten. Du kan också strö lite vanlig trädgårdskalk runt kanterna på kärlet och i botten. Flugorna gillar inte den basiska miljön.

Vad gör jag om matavfallet fryser fast i kärlet och det därför inte töms riktigt?

Försök att göra så att matavfallet är så torrt som möjligt genom att låta det rinna av ordentligt i vasken innan du lägger det i papperspåsen. Blanda gärna matavfallet med tidningspapper, oblekt hushållspapper eller rivna äggkartonger. Du kan också lägga lite tidningspapper i botten på papperspåsen. Ett annat tips är att låta påsen ligga i en hink utomhus och frysa till en liten stund innan den läggs i kärlet. Håll kärlet rent, det minskar risken för fastfrysning och lägg gärna tidningspapper i botten av sopkärlet.
Du betalar inte för matavfall som fastnat i kärlet, eftersom vikten avläses två gånger.
Så vägs soporna

Jag vill hellre ha en avfallskvarn, går det?

Nej, det är inte tillåtet med avfallskvarn kopplat till kommunalt VA. Vårt avloppsledningsnät är inte byggt för detta. Risken för stopp skulle bli för stor. Matavfallets energiinnehåll minskar också eftersom rötningen kommer igång direkt.
Läs i VA-regler

Varför är det bra med biogas och biogödsel?

Biogasen uppgraderas till fordonsbränsle och minskar utsläppen av fossilt koldioxid när det ersätter bensin och diesel. Utsläppen av partiklar kolväten, kväveoxider och svavelföreningar minskar också. Näringsämnena i matavfallet tas tillvara i biogödsel som ersätter konstgödsel inom jordbruket. Fosfor som används i konstgödsel är en ändlig resurs, vilket gör det viktigt att hitta andra alternativ. Dessutom kräver produktionen av konstgödsel energi som sparas genom att biogödsel används i stället.

Är det inte bra med hemkompostering längre?

Tekniken går framåt och tidigare har hemkompostering varit det bästa sättet att ta hand om matavfall för att återföra avfallet till jorden. Men nu finns det möjlighet att både få energi (biogas) och jordförbättringsmedel ur avfallet. Därför hoppas vi att så många som möjligt ska välja att sortera ut matavfall. Hemkompostering är fortfarande jättebra, men matavfall till biogas är ännu bättre.
En studie från Stockholm visar att energin som utvinns ur matavfallet när det rötas är mer än 20 gånger större än energin som går åt för insamlingen.

Hjälpte informationen på denna sida dig?