Länk till startsidan
Translate
Kontakt

Sorteringsguide

Sorteringsguiden hjälper dig att sortera dina sopor rätt. Skriv in det du vill sortera i sökfältet för att få reda på hur avfallet ska sorteras och var det kan lämnas.
Tillbaka till kategorier

Här lämnar du gamla däck

Anläggningar

Bråta återvinningscentral
Både med och utan fälg, utan kostnad. Max 8 stycken däck får lämnas per besök.

Bilfirmor

OBS! En del däckföretag tar ut en hanteringsavgift för att ta däcket av fälgen.
Mölnlycke Däck AB
Åvägen 7, Mölnlycke

Daniels Bilservice
Magasinvägen 5, Landvetter

MLS Bil & Däck AB
Fraktvägen 1, Mölnlycke

Härryda Däck & Bil AB
Härrydavägen 183

Biltjänst i Landvetter
Johans väg 1

Mölnlycke Service Center
Rörsvängen 1, Mölnlycke

Lämna in när du köper nya däck

I princip alla däckförsäljare tar emot gamla däck vid köp av nya. Detta gäller oavsett däckens ålder och däckens märke. Däckföretagen är skyldig att ta emot ungefär lika många däck som säljs. En del däckföretag tar ut en hanteringsavgift för att ta däcket av fälgen.

Producentansvar

Svensk Däckåtervinning AB har producentansvaret för däck och är skyldig att samla in och ta hand om gamla däck. Syftet med producentansvar är att öka insamlingsgraden och materialåtervinningen och att därmed understödja en cirkulär ekonomi. Hanteringen finansieras via en återvinningsavgift som läggs på nya däck som säljs. För närvarande är avgiften 7 kr per personbilsdäck. Insamlingen omfattar förutom däck för personbilar även däck för lastbilar, bussar, motorcyklar, traktorer, terrängfordon, motorredskap, släpfordon och efterfordon.

Återvinning

Från inlämningsstationen går däcken till någon av de större anläggningarna, där däck som till exempel duger till att regummeras sorteras ut. Övriga däck sönderdelas och förbereds för vidare återvinning.

Det finns många användningsområden för återvunnen gummiråvara. Gummit har flera goda egenskaper som kan utnyttjas i olika sammanhang. En del av däcken mals till granulat (små kulor) av olika storlek, som sedan blandas med andra material.

Nya produkter

Gummiråvaran utnyttjas till exempel som beläggning vid idrottsanläggningar och i allmänna miljöer, vägbeläggning, vägbankar och i bullerskärmar och vallar för trafikleder, i "fötter" för trafikskyltar, vid tillverkning av isoleringsmaterial, som fyllnadsmedel i färger och takbeläggningar. Ja, till och med i sulor till sportskor.

Fortfarande står energiutvinning (förbränning) för omkring hälften av all återvinning, men andelen minskar till fördel för miljömässigt bättre alternativ. En del av de uttjänta däcken exporteras, både som hela däck och fragmenterade.

 • bildäck

  Sorteras som Däck

  Lämnas till Försäljningsställe (producentansvar), Paviljongen (Bråta ÅVC)

  På Bråta ÅVC finns behållare för däck med fälg samt däck utan fälg

 • däck

  Sorteras som Däck

  På Bråta ÅVC finns behållare för däck med fälg samt däck utan fälg

Recycling in other languages

Lär dig att sortera förpackningar rätt med information på flera språk.
Förpackningsinsamlingen - Fti. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på denna sida dig?