Länk till startsidan
Translate
Kontakt

Sorteringsguide

Sorteringsguiden hjälper dig att sortera dina sopor rätt. Skriv in det du vill sortera i sökfältet för att få reda på hur avfallet ska sorteras och var det kan lämnas.
Tillbaka till kategorier

Här lämnar du gamla däck

Anläggningar

Bråta återvinningscentral
Både med och utan fälg, utan kostnad. Max 8 stycken däck får lämnas per besök.

Bilfirmor

OBS! En del däckföretag tar ut en hanteringsavgift för att ta däcket av fälgen.
Mölnlycke Däck AB
Åvägen 7, Mölnlycke

Daniels Bilservice
Magasinvägen 5, Landvetter

MLS Bil & Däck AB
Fraktvägen 1, Mölnlycke

Härryda Däck & Bil AB
Härrydavägen 183

Biltjänst i Landvetter
Johans väg 1

Mölnlycke Service Center
Rörsvängen 1, Mölnlycke

Lämna in när du köper nya däck

I princip alla däckförsäljare tar emot gamla däck vid köp av nya. Detta gäller oavsett däckens ålder och däckens märke. Däckföretagen är skyldig att ta emot ungefär lika många däck som säljs. En del däckföretag tar ut en hanteringsavgift för att ta däcket av fälgen.

Producentansvar

Svensk Däckåtervinning AB har producentansvaret för däck och är skyldig att samla in och ta hand om gamla däck. Syftet med producentansvar är att öka insamlingsgraden och materialåtervinningen och att därmed understödja en cirkulär ekonomi. Hanteringen finansieras via en återvinningsavgift som läggs på nya däck som säljs. För närvarande är avgiften 7 kr per personbilsdäck. Insamlingen omfattar förutom däck för personbilar även däck för lastbilar, bussar, motorcyklar, traktorer, terrängfordon, motorredskap, släpfordon och efterfordon.

Återvinning

Från inlämningsstationen går däcken till någon av de större anläggningarna, där däck som till exempel duger till att regummeras sorteras ut. Övriga däck sönderdelas och förbereds för vidare återvinning.

Det finns många användningsområden för återvunnen gummiråvara. Gummit har flera goda egenskaper som kan utnyttjas i olika sammanhang. En del av däcken mals till granulat (små kulor) av olika storlek, som sedan blandas med andra material.

Nya produkter

Gummiråvaran utnyttjas till exempel som beläggning vid idrottsanläggningar och i allmänna miljöer, vägbeläggning, vägbankar och i bullerskärmar och vallar för trafikleder, i "fötter" för trafikskyltar, vid tillverkning av isoleringsmaterial, som fyllnadsmedel i färger och takbeläggningar. Ja, till och med i sulor till sportskor.

Fortfarande står energiutvinning (förbränning) för omkring hälften av all återvinning, men andelen minskar till fördel för miljömässigt bättre alternativ. En del av de uttjänta däcken exporteras, både som hela däck och fragmenterade.

 • bildäck

  Sorteras som Däck

  Lämnas till Försäljningsställe (producentansvar), Paviljongen (Bråta ÅVC)

  På Bråta ÅVC finns behållare för däck med fälg samt däck utan fälg

 • däck

  Sorteras som Däck

  På Bråta ÅVC finns behållare för däck med fälg samt däck utan fälg

Recycling in English

Not sure how to sort an item?
For information on how to sort your waste and why it should be sorted, where to leave the waste, and what happens afterward, visit the waste portal Sopor.nu (English) Länk till annan webbplats.

Sorteringsblad på 33 olika språk

Sorteringsguide att ladda ner och skriva ut (dubbelsidig A4) som ger kortfattad information om hur du sorterar olika förpackningar samt mat och restavfall. Sorteringsblad på 33 olika språk - Sopor.nu Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Sorteringsguide för utskrift

Ett anslag att skriva ut. På anslaget visas olika symboler för avfall, som förpackningar av glasd, apper eller metall. I text beskrivs hur de olika avfallen ska källsorteras.

Så källsorterar du - är en enkel guide för källsortering i hemmet. Skriva gärna ut och sätt upp i köket.
Läs eller ladda ner guiden här Pdf, 69.5 kB.

Sorteringsblad på 33 olika språk (Sopor.nu) Länk till annan webbplats.

.

Översiktskarta Bråta ÅVC

En illustrerad områdeskarta.

Klicka för större bild.

Packa bilen eller släpkärran smart inför ditt besök på Bråta återvinningscentral med hjälp av översiktskartan.