- Start
- / Vatten och avlopp
- / Dricksvatten
- / Vattenkvalitet och provtagning
Kvalitet och provtagning

Dricksvatten är klassat som ett livsmedel och det ställs höga krav på dess kvalitet. Det får inte finnas några skadliga bakterier eller hälsofarliga ämnen i dricksvattnet. Däremot innehåller dricksvatten en rad viktiga ämnen, till exempel mineraler och salter.
Systematisk kontroll
Kvaliteten på det kommunala dricksvattnet är mycket god i Härryda kommun. Vattenkvaliteten kontrolleras dagligen vid vattenverken. Vattenprover tas regelbundet efter ett fastställt provtagningsprogram och skickas till ackrediterat laboratorium för analys. Läs mer om kontrollerna längre ner på sidan.
Drick endast kallvatten
Det är bara kallvattnet i kranen som är klassat som livsmedel och kontrolleras. Det är viktigt att spola ur kranen tills vattnet är stabilt kallt innan det används till mat och dryck.
Drick aldrig varmvattnet direkt ur kranen, det kan innehålla skadliga bakterier och små mängder av till exempel metaller.
Stillastående vatten
Vatten som stått stilla i servisledningarna och ledningarna i huset över natten eller när du varit bortrest, bör spolas ur.
Varmt och stillastående vatten kan innehålla metaller från ledningar och rör, samt skadliga bakterier.
Färg, lukt och smak
Ibland kan dricksvatten få en annorlunda färg, lukt eller smak. Det kan hända om vattnet varit stillastående i ledningarna eller om det varit avstängt på grund av en reparation. Få svar på vad du i så fall ska göra här:
Frågor och svar om vatten och avlopp
Hårt eller mjukt vatten?

Hårdhet är ett mått på vattnets innehåll av kalcium och magnesium och mäts i enheten ºdH. Hårdheten påverkar till exempel dosering av tvättmedel och diskmedel. I Härryda kommun har vi mjukt till mycket mjukt vatten. Därför behövs en mindre mängd tvättmedel. Läs på tvättmedelsförpackningen så att du doserar rätt.
Vattnets hårdhet mäts i tyska grader som skrivs °dH.
Mjukt vatten 0-7 °dh, medelhårt vatten 7-10 °dh och hårt vatten 10-15 °dh.
Vattnets hårdhet i Härryda kommun
Vattenverk | Mjukt/hårt | Försörjer |
---|---|---|
Finnsjöns vattenverk | dH 3 = mjukt | Mölnlycke, Landvetter, Härryda |
Rävlanda vattenverk | dH 4 | Rävlanda och Hindås |
Hällingsjö vattenverk | dH 1,5 = mycket mjukt | Hällingsjö |
PFAS
PFAS är så kallade högfluorerade ämnen, en grupp på över 4 700 kemikalier som kan skada såväl vår hälsa som miljön. Vi tar årligen prov för analys av 11 PFAS-föreningar, både i våra råvatten och på utgående vatten från våra vattenverk Analyserna visar att vårt vatten innehåller halter långt under de riktvärden som Livsmedelsverket har satt upp.
pH
pH är ett mått på vattnets surhetsgrad. Livsmedelsverkets gränsvärden för dricksvattens pH-värde är 6,5-9,5. Dricksvattnets pH-värde är cirka 8 i kommunens tätorter.
Fluor
Fluoridhalten är genomgående låg eller mycket låg och vattnet ger därför endast ett begränsat kariesskydd.
Provtagning och kvalitetssäkring
Vi som jobbar med dricksvatten i kommunen arbetar aktivt för att bevara kommunens unika vattentillgångar för framtida generationer. Våra rutiner utvecklas ständigt.
Vi gör regelbundna provtagningar i enlighet med Livsmedelsverkets gällande krav, på vattnets kvalitet vid våra vattentäkter och vattenverk, i ledningsnätet och ute hos dig som konsument/kund. Vi arbetar kontinuerligt för att minska risker i och kring vår verksamhet. Vi utför även ett omfattande arbete med att revidera och säkra skyddsområden runt våra vattentäkter.
Vattenskyddsområden
Livsmedelsverkets krav och föreskrifter
I Sverige är det Livsmedelsverket som bestämmer vilka krav som ska ställas på dricksvattnets kvalitet. Kraven regleras i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten, SLVFS 2001:30. Som komplement till föreskrifterna finns också en vägledning.
Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Länk till annan webbplats.
Reningsprocesser och dricksvattenanalyser
Vårt dricksvatten kommer från ytvatten eller grundvatten, alltså från sjöar och åar eller från vatten som finns i marken. I vattenverken används olika beredningsmetoder för att rena vattnet från växter, partiklar och ämnen vi inte vill ha i vårt dricksvatten. Grundvatten är ofta naturligt renare än ytvatten och behöver därför inte lika mycket rening på vattenverket. I sammanställningarna nedan för respektive vattenverk beskrivs den reningsmetod som används.
Analysresultat
Här finns sammanställningar av resultat för de kemiska analyserna vid våra vattenverk.
Vid förfrågan lämnas aktuella analysrapporter för specifika områden på dricksvattennätet ut. Kontakta oss via e-post: va.avfall@hvaa.se.
Vattenkvalitet i egen brunn
Du som tar dricksvatten från egen brunn ansvarar själv för kvalitet och provtagning. Information om det finns på Härryda kommuns webbplats.
Provtagning eget vatten Länk till annan webbplats.
Hjälpte informationen på denna sida dig?